5 Mart 2018 Pazartesi

Peygamberimizin Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var –7








Peygamberimizin  Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var  –7

Müslümanlar her türlü davranışlarında olumlu olurlar. İlişkilerinde ölçülüdürler. Aralarında barışıkdırlar.
Dinimizde kardeşlik,sevgi,saygı,yardımlaşma,hoşgörü,saygılı olma,merhamet ve bunun gibi güzel anlayış ve davranışların uygulanması tavsiye edilir.
İbadetler müslümanlara güzel davranışlar kazandırır. İbadetler güzel ahlağın besin kaynağıdır. İbadetlerini güzel bir biçimde yerine getiren kişilerin davranışları kontrollü, ölçülü, iyi ve güzel olur. Kötü ve hoş olmayan davranışlardan uzak dururlar.
Kötü davranışlardan uzak durmak için nefsimizin arzu ve isteklerine teslim olmamalıyız. Nefis insana sürekli kötü olanı yaptırmak ister.
İyi  bir kişi olmak için, birbirimize karşı saygılı davranışlar içinde olmalıyız. Kimseye kin ve nefret beslememeliyiz. Kimseye haset etmemeliyiz, hiç kimseye sırtımızı çevirip ilgisiz kalmamalıyız.
Yüce Allah’a inanan herkesle kardeş olduğumuzu bilmeliyiz. Kardeşler  birbirleriyle ilişkilerini kesip, birbirine küsmemelidir.
Dostluklar, Allah için olmalıdır. Kardeşlik ve dostluklar  konuşarak ve görüşerek sürdürülebilir. Bazı durumlarda dargınlıklar olsada bu durumu fazla sürdürmemek gerekir.
Küskünlükler uzun süre  devam ederse,dostluk ve kardeşlik hasar görürür. Bu durum dinimizce de uygun değildir.  Peygamberimiz bir müslümanın din kardeşinden üç günden fazla dargın durmasını  uygun görmemektedir.
Mutlu ve huzurlu yaşayabilmek için toplumda birbirimize hoşgörülü, sevgi ve saygı içinde hep birlikte kardeşçe yaşamalıy...Bu şekilde birlikteliğimizi ve gücümüzü  artırmış oluruz.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in  hadis-i  şerifteki  mesajı  şöyledir:
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki, ” Birbirinize kin  beslemeyin,birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah’ınkulları, kardeş olun. Bir müslümana, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helal olmaz.”
                                                                                                (Buhârî, Edeb, 57, 58 .)
Ne mutlu kardeşçe, huzurlu ,güvenli ve barış içinde yaşayanlara....

Efkan VURAL


Bu Yazı Aşağıdaki Web Sitelerinde Yayınlanmıştır:

Milliyet Blog:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder