2 Nisan 2018 Pazartesi

Peygamberimizin Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var –10






Peygamberimizin  Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var  –10

İnsanlar hayata tutunabilmek için çalışıp gayret gösterirler. İnsanın dünya geçimliği için sahip olması gereken bir takım şeyler vardır. Bunları elde edebilmesi içinde maddi bir güce ihtiyaç duymaktadır.

Maddi güçü de elde etmek için helal kazanç ile para kazanması lazım. Maddi kazanç sağlama yollarından biri ve  en önemlisi ticarettir. Ticaretin olmazsa olmazı da alış veriş  ve pazarlıktır.

Ticaret yaparken hileye ve kurnazlığa yer vermemeliyiz.Sattığımız veya aldığımız malın gerçek değerine göre hareket etmeliyiz. Gerçek değerinin ne çok altında ve ne de çok üstünde olmamalıdır. Böyle bir satışa da sebep olmamalıyız.

Her hangi bir alış veriş için pazarlık yapılırken, başkaları bu pazarlığa karşı yeni bir pazarlık yaparak haksızlığa yer verilmemelidir.

Alış veriş veya pazarlık sonuçlandırılmadan bir başkasının pazarlığa alıcı veya satıcı olarak karışmaması gerekir. Böyle bir pazarlığa müsade etmemeliyiz.

 Yapılan bir pazarlığı kızıştırmamalıyız,kızışmasına da izin vermemeliyiz.Alış veriş yapan bir kişiye, ben sana aynı ürünü daha ucuza verebilirim diyerek pazarlığı bozmak yanlış bir davranıştır.

Hayatımızın her anında, yaptığımız her işte hak ve adaletten yana olmalıyız.

Hiçbir kimsenin haksızlığa uğramasına, hiçbir malın haksız yere değerinin düşmesine veya  değerinin yükselmesine sebep olmamalıyız.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in  hadis-i  şerifteki  mesajı  şöyledir:
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki, ” Müslüman bir kimse din kardeşinin pazarlığı üzerine pazarlık yapmasın.
                                                                                                (Müslim,Büyu, 11 .)
Ne mutlu alış verişini helal yolda yürütenlere ....

Efkan VURAL


Bu Yazı Aşağıdaki Web Sitelerinde Yayınlanmıştır:


Milliyet Blog:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder